Bu Blogda Ara

2 Kasım 2010 Salı

Bahaeddin Veled ve Öğretileri ( Hz.Mevlana'nın Babası )



Bahaeddin Veled,Cehennem korkuları yaratacak bir mantığı değil,doğru işlerin hakiki değerleriyle ilgilen mürşit yaklaşımını benimser..
Bazen,ben hükmü olmayan bir hükümdar,yetkisi olmayan bir kadı,makamı olmayan bir makam sahibi,parası olmayan bir zenginin düşüncesiyle dolar kalbim..Böyle düşünceler,ZENGİNLİ ve MAKAM,tamah ve haset aşkını açığa çıkartır.
Kendini böyle şeylerle meşgul ederek ancak kendini alçaltırsın..
Bunların hiç birinin sende kalmaması için ruhunu ilahi sıfatlarla sıfatlandır.İnsanlar,dünyevi pazarlarda zenginlik ve makam peşinde koşarlar.
********
HIRSLAR,uzun ve çok yüksek bir merdiven gibidir.İçini hırs bürümüş insanlar,basamakları adım adım tırmanırlar,ama kesin olarak biliyorum ki,merdivenin ortasında aşağı düşecekler.
********
Cüz'i Akıl,şimşeğe,şimşek yalımına benzer;şimşek ışığıyla Vahş'a erişilebilir mi?
Şimşek ışığı,kılavuzluk etmeye yaramaz;O ancak " ağla" diye buluta emirdir.
*********
Çok çalışır,çok didinirsen nihayet usanır da sen kendin, " akıl bir bağmış " dersin..
Felsefeye kapılan adam gibi,hani o da ölüm gününde aklı,kolsuz,kanatsız gördü de garezsizce itiraf etti.O zaman dedi :Zeka ile atımızı saçma ve asılsız yerlere sürdük!
Gururlandık,aldandık da erlerden baş çektik.Hayal denizinde yüzdük.Halbuki,ruh denizinde yüzgeçlik hiçmiş.Burada Nuh'un gemisine girmekten başka bir çare yokmuş..
*********
Onun aklı da hayalleri de ancak hayretini artırmıştır..
*********
Bahaeddin ve Alaeddin Keykubad arasındaki bir konuşmada Bahaeddin Veled şöyle der:
" Melik,ben sultan sen sultan..Senin sultanlığın gözün açık olduğu müddetçe devam eder;benim saltanatım gözlerimi kapayınca başlar..."
**********
Bahaeddin Veled,caiz olmayan bir yerden hediye ya da maaş kabul etmenin insanı Allah inayetinden mahrum bırakacağına inanıyordu..
*********
Bundan böyle el bizim,etek senin..hepimizde sana yüz tuttuk.Bundan böyle padişahımız sen olacaksın...bundan böyle hepimiz lütfu,keremi senden bulacağız...
*********
Bahaeddin Veled'e göre sık sık Kur'an okuyarak düşünceye dalmak,insanı her türlü zaaf ve hastalığa karşı ruhunu sağlam tutmaya yarar...
*********
Bütün evren " Kulum,buyur ! " diyen tarafından harekete geçirilen bir zincirle meydana gelmiştir.Allah,ruhlar aleminde insanların dualarına cevap verir.Bu durumda ALllah,kullarını eğitmenin aracı olarak -ruhsal gerçekler - yoluyla sürekli olarak insanla konuşur...
*********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder