Bu Blogda Ara

12 Aralık 2010 Pazar

Az şey söylemek üzerine



  • Gerekli olandan daha az şey söyleyerek anlam ve güç görüntüsü yaratırsınız.Ayrıca ne kadar az şey söylerseniz aptalca,hatta tehlikeli bir şey söyleme riskiniz o derece azalır..

Buyrun size bir örnek :

1825 yılında yeni Çar I.Nicholas Rusya'da tahta çıktı.Ülkenin modernleşmesini,sanayinin ve sivil yapıların Avrupa'yı yakalamasını talep eden liberallerin başlattığı bir ayaklanma çıktı hemen.Bu ayaklanmayı bastıran I.Nicholas liderlerden birini,Kondraty Rylevey'i ölüme mahkum etti.

Rylevey idam edileceği gün boynunda iple sehpada dikiliyordu.Alttaki kapak açıldı,ama Rylevey asılırken ip koptu ve Rylevey yere çakıldı.O zamanlar bu tür olaylar tanrısal bir istek olarak görülür ve idamdan bu şekilde kurtulan insanlar genellikle bağışlanırdı.

Rylevey yara bere ve kir pas içerisinde ama kellesinin kurtulduğundan emin olarak ayağa kalkıp," Görüyorsunuz ya,Rusya'da hiç biçbir şeyi doğru dürüst yapmayı bilmiyorlar,bir ip yapmayı bile! "dedi.

Bir görevli bunu hemen Saraya ulaştırdı.Bu habere canı sıkılan Nicholas yine de af belgesini imzalamaya başladı.Ama sonra," Rylevey bu mucizeden sonra bir şey söyledi mi?" diye sordu haberciye.

" Elbette ," diye yanıt verdi haberci. " Rusya'da bir ipi bile yapmayı beceremediklerini söyledi."

"Bu durumda," dedi çar."Aksini kanıtlayalım."Ve af belgesini yırttı.Ertesi gün Rylevety tekrar asıldı.Bu kez ip kopmadı..

Alınması gereken ders : Sözcükler bir kez ağzınızdan çıktı mı geri alamazsınız.Onları kontrol edin.Alaycılık konusuna özellikle dikkat edin:Zehirli sözlerinizden aldığınız bir anlık zevk ödediğiniz bedel karşısında önemsiz kalacaktır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder